Octopus CB

Máte rádi čokoládu?

Máte rádi čokoládu? Tak to vás potěší tento článek. protože podle všeho čokoláda (kakao) podporuje kardiovaskulární zdraví a snižuje riziko DCS.

Čokoláda je nejen dobrá, ala má i další blahodárné účinky. Pokud ji požíváte v malých dávkách, nevadí ani ve větším množství. Ale nejlepší ze všeho je, že pro potápěče je obzvláště prospěšná.

čokoládaJeden čtvereček čokolády má asi 30-40 gramů. A toto množství postačí si dát asi jednu hodinu před ponorem. Co vše se děje?

Kakao podporuje reakci s oxidy dusíku, vzniku antioxidantů a má také mírné protizánětlivé účinky. Antioxidanty blahodárně působí na vnitřní výstelku cév, které se stávají vláčnějšími. A zvyšuje jejich schopnost výměny látek mezi krví a tělesnými tkáněmi. Tím pádem působí proti vniku DCS. A zároveň reakce oxidů dusíku na sebe váže volný dusík a tím zabraňuje tvorbě mikrobublinek.

Čokoláda (hlavně hořká) a cukry v ní obsažené pomáhá udržovat hladinu glukózy v krvi. Tím zajišťuje rychlý přísun energie do svalů.

Kakao je také doručené po fyzické námaze. Velice rychle se dostanou cukry, sacharidy a aminokyseliny do krve a rychle poskytují energii a regeneraci unaveným svalům.

Dále se ukazuje, že kakao také pomáhá při prevenci kardio onemocnění a při vysokém tlaku,

A jakou čokoládu? Čím nižší je procento kakaového prášku, tím více tuků. A to nechceme. proto je nejlepší tmavá s více než 50% kakaového prášku. Čokoláda na pečení obsahuje skoro 100% kakaové sušiny. Mléčné a bílé čokolády moc nebrat. Kakaa v sobě mají s bídou 20% ,ale o to více tuků a mléka.

Neznamená to, že když přes ponorem sežerete tabulku čokolády, můžete se vykašlat na dekompresi!