Octopus CB

Rozloučení s rokem 2009

I poslední ponor roku 2009 se povedl ke všeobecné spokojenosti...

Před ponoremV hloubce zhruba 40 metrů na dně Římovské přehrady oslavila Nový rok desítka jihočeských potápěčů. Tradici silvestrovského potápění založili před lety profesionální hasiči z Českého Krumlova. Do chladných vod se kromě nich ponořilo i několik potápěčů ze sportovních klubů v Českém Krumlově a Českých Budějovicích.

Počet potápěčů byl omezený. Provoz této přehrady má totiž svá přísná pravidla a zimní ponory jsou navíc určeny pouze pro dobře technicky vybavené a zkušené potápěče. Teplota vody se ve čtvrtek pohybovala okolo pěti stupňů Celsia, stejně jako teplota vzduchu. Původně se sice měl silvestrovský ponor odehrát pod ledem, ale oteplení tento záměr zhatilo.

„Dnešní ponor je jednak částečně slavnostním, vzhledem k datu konání, ale současně i výcvikovým. Procvičovali jsme mimo jiné spolupráci v rámci takzvaného buddy systému, tedy ve dvojici potápěčů v extrémních zimních podmínkách,“ uvedl vedoucí potápěčské skupiny Územního odboru Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje v Českém Krumlově Jiří Urban.

Po ponoru...Takzvaný buddy systém učí všechny světově akreditované výcvikové systémy. Potápěči se pod vodou pohybují vždy ve dvojicích. Učí se proto mimo jiné sdílet dýchací přístroje a další úkony v krizových situacích, jejichž následky mohou být často fatální.  Nácvik profesionálů se ale týká i vvzvedávání utonulých osob, vraků vozidel za pomoci zvedacích vaků, jeřábů a podobně.
Na břehu římovské vodní nádrže se objevil mimo jiné i Otto Zemek, potápěčská legenda, řada jehož žáků nyní působí v pozicích profesionálních žabích mužů.
„Setkání s našimi kolegy z profesionálních složek je vždy přínosné a jsme za ně vděčni. Výměna zkušeností do jisté míry zkvalitní i náš vlastní výcvik sportovních potápěčů, který je v mnoha ohledech velmi podobný,“ konstatoval instruktor potápění z českobudějovického klubu Octopus Karel Exl. Octopus klub CB má za sebou výchovu desítek kvalitních potápěčů a jeho loňský úvodní kurz absolvoval například i známý fotbalista Karel Poborský.
 
Kontrola výstroje 
 
Kontrola výstroje
 
Dolů
 
Poslední pohled na břeh